Obvestila

Kakšne so napovedi delodajalcev za prvo polovico prihodnjega leta?

Delodajalci, ki imajo deset ali več zaposlenih, so precej pozitivni glede gibanja zaposlenosti v prvem polletju 2021. Napovedujejo 1,3-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 26.000 zaposlitev.

Tako kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je letošnjega oktobra sodelovalo več kot 2.800 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije. 

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih in gradbeništvu, največja zmanjšanja števila zaposlenih so predvidena v gostinstvu.

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, prodajalci, varilci in vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev.

Delodajalci tokrat poročajo o  težavah z iskanjem kadra manj pogosto kot v izvedenih raziskavah v prejšnjih letih. S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklega pol leta soočala tretjina delodajalcev, med velikimi delodajalci se jih je s takšnimi težavami srečevala dobra polovica. Dve tretjini delodajalcev v prihodnje ne pričakujeta težav z iskanjem kadra. 

Raziskavo Napovednik zaposlovanja izvajamo dvakrat na leto, z namenom vpogleda v napovedane potrebe po poklicih, predvidena gibanja na trgu dela, načrte pri kadrovanju in morebitne težave pri zaposlovanju v podjetjih in drugih organizacijah. 

► Preverite podrobnejše rezultate v najnovejši raziskavi Napovednik zaposlovanja.

► Poglejte ključne podatke v infografiki.